viernes, 5 de octubre de 2007

Comunicat Ambasada

Fata de situatiile recente aparute in Castilla-La Mancha si alte provincii spaniole legate de abuzurile carora cad uneori victime cetatenii romani aflati in cautare de lucru pe teritoriul Spaniei, Ambasada Romaniei la Madrid face urmatoarele precizari:


Pentru a munci legal ca salariat, lucratorul roman aflat in Spania trebuie sa solicite o autorizatie de munca (autorización de trabajo por cuenta ajena) care este eliberata de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale, pe baza unei oferte de munca depusa de angajatorul spaniol. Fara aceasta autorizatie nu se poate desfasura in mod legal nicio activitate salarizata, sezoniera sau permanenta.

Cei care accepta ofertele de munca ale angajatorilor spanioli fara a fi in posesia acestei autorizatii se expun unor riscuri majore, cum ar fi imposibilitatea de a re¬clama angajatorul în cazul în care acesta nu-şi plăteşte angajatul. De asemenea, lucratorii aflati in aceasta situatie nu beneficiază de asigurări medicale, indemnizaţii în caz de accident de muncă sau boli profesionale.

Lucratorii “la negru” sunt extrem de expusi riscului de a cadea victime atat abuzurilor angajatorilor, care de regula incalca prevederile legislative privind salariul minim si asigurarea conditiilor de munca, cat si unor terti, cum ar fi proprietarii de spatii de cazare, care percep chirii impovaratoare sau traficantilor de fiinte umane.

De aceea, legislatia spaniola prevede sanctiuni administrative si penale atat pentru angajatorii cat si pentru lucratorii aflati in situatie de ilegalitate.
Pentru a evita aceste riscuri, cetatenii romani aflati in Spania in cautare de lucru trebuie sa solicite angajatorului interesat de serviciile sale sa depuna spre aprobare o oferta de munca (formular oficial) la Directia provinciala de munca si afaceri sociale.

In acelasi timp, cetatenii romani care vor sa lucreze in Spania trebuie ca, inaintea luarii deciziei de a pleca din tara, sa se informeze asupra legislatiei si conditiilor de munca din Spania, sa verifice seriozitatea intermediarului si sa verifice clauzele contractelor de munca prezentate spre semnare. Pentru a primi asistenta in acest scop, va puteti adresa filalelor judetene ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Telefoanele de contact pot fi accesate la adresa www.anofm.ro/contact/adrese.htm.
Dpt. Comunicare
Asoc. DIALOG EUROPEAN
Telf. 691 538 369


No hay comentarios: