miércoles, 21 de septiembre de 2011

EXPOZIŢIE: “Troleibuzul 92” de Ştefan Constantinescu – en Palma de Mallorca

Video-instalaţia “Troleibuzul 92” a artistului Ştefan Constantinescu face parte din expoziţia colectivă CONTRAVIOLENCIAS. Prácticas artísticas contra la agresión a la mujer, care se desfăşoară la Centrul de Cultură "SA NOSTRA" din Palma de Mallorca, în perioada 15 septembrie – 30 noiembrie. Expoziţia este organizată de Koldo Mitxelena Kulturunea din San Sebastian şi Obra Social Sa Nostra Caixa de Baleares cu sprijinul Diputación Foral de Guipúzcoa şi Instituto Balear de la Mujer. ICR Madrid a colaborat la prezentarea expoziţiei în San Sebastian, în octombrie 2010. Proiectul a fost expus, de asemenea,  în Menorca şi Ibiza înainte de a ajunge la Palma de Mallorca. Vernisaj: 15 septembrie, ora 20:00.

CONTRAVIOLENCIAS. Prácticas artísticas contra la agresión a la mujer
Curator: Piedad Solans
Artişti: Shoja Azari, Nazan Azeri, Maya Bayevic, Louise Bourgeois, Ştefan Constantinescu, Alicia Framis, Coco Fusco, Regina José Galindo, Cristina Lucas, Sükran Moral, Beth Moysés, Alexandra Ranner, Paula Rego, Teresa Serrano, Azucena Vieites.


CONTRAVIOLENCIAS. Prácticas artísticas contra la agresión a la mujer abordează, prin relaţia între atitudini, medii şi formate, o diversitate de puncte de vedere artistice care pun în evidenţă complicitatea emiţătorului / executorului / consumatorului cu violenţa. Privirea artistică pune sub semnul întrebării realismul industriilor vizuale şi, negând aparenţele, revelează tăcerea politică ce a ignorat femeia, invizibilitatea la care femeile au fost condamnate, durerea provocată, ameninţarea care le-a unit împotriva indiferenţei şi consimţământului societăţii. Expoziţia arată formele trans/politice – reprezentări şi acţiuni artistice şi simbolice ca practici subversive şi străine puterii – cu care artiştii denunţă violenţa asupra femeii, nu dintr-un punctul de vedere pasiv şi paralizant al victimei, ci din nevoia critică de transformare a puterii însăşi şi de a discuta liber despre violenţă. Pentru aceasta, sunt utilizate medii diferite precum instalaţia şi video-instalaţia, video-ul şi video-performance-ul, instalaţia sonoră, fotografia, pictura, sculptura şi desenul, dar şi materiale documentare din benzi desenate şi jocuri video, reţele şi colective artistice care activează pe internet, pagini de internet.

ŞTEFAN CONSTANTINESCU
Bucureşti, România, 1968
Titlu: Troleibuzul 92, 2009, video - instalaţie / Video color DVD, sunet, 8’
Sinopsis: Un bărbat se urcă în troleibuz şi începe să vorbească la telefonul mobil cu soţia sau iubita. Fiindcă aceasta nu a răspuns la primele apeluri telefonice, bărbatul provoacă o ceartă
violentă la telefon şi o ameninţă cu moartea. Pasagerii devin spectatori fără voia lor.
www.stefanconstantinescu.com 


Mai multe informaţii:
www.obrasocialsanostra.com/content/view/id/183/lang/ca  

No hay comentarios: