miércoles, 12 de marzo de 2008

Strategia Nationala in domeniul Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (CDI) pentru perioada 2007 – 2013

Strategia Nationala in domeniul Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (CDI) pentru perioada 2007 – 2013, aprobata de Guvernul Romaniei in februarie 2007, se bazeaza pe viziunea societatii romanesti referitoare la rolul stiintei, tehnologiei si inovarii in dezvoltarea societatii cunoasterii in Romania, pentru progresul economic si social. Aceasta valorifica rezultatele unui exercitiu amplu, unic pana acum in societatea romaneasca, de comunicare si negociere intre principalii actori interesati de sistemul CDI. Strategia este esenta unui dialog avand ca tema rolul stiintei in societate, purtat in cadrul primului exercitiu national de foresight in stiinta si tehnologie, exercitiu sistematic, colaborativ si prospectiv, care s-a desfasurat in perioada 2005-2006, la initiativa Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifică (ANCS).

Principalul instrument de implementare al strategiei CDI este Planul National de Cercetare - Dezvoltare si Inovare II, in cadrul acestuia sunt dezvoltate urmatoarele programe de finantare - Resurse Umane, Capacitati, Idei, Parteneriate in domeniile prioritare, Inovare si Sustinerea performantei institutionale. Doua dintre aceste programe (Idei si Resurse Umane) sunt coordonate de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) - Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU).

Programul “Resurse Umane” a fost creat cu scopul de a creste numarul de cercetatori, de a imbunatati performantelor acestora si de a creste atractivitatea carierei in cercetare. In cadrul acestui program au fost dezvoltate instrumente de finantare dedicate atragerii in tara a cercetatorilor romani care isi desfasoara activitatea in strainatate - “Proiecte complexe de reintegrare a cercetatorilor” si “Proiecte de cercetare pentru stimularea revenirii in tara a cercetatorilor”. Scopul urmarit al acestor proiecte este acela de a asigura conditii adecvate cercetatorilor romani din strainătate, cu experienta internatională si rezultate semnificative, care doresc sa revina in institutii de cercetare din Romania precum si acela de a stimula valorificarea in tara a talentului stiintific, a legaturilor stiintifice si a experientei dobandite in mediul stiintific international, ale unor cercetatori romani consacrati, care doresc sa-si stabileasca un grup propriu de cercetare in Romania.

Pachetele de informatii aferente fiecărui tip de proiect se gasesc la urmatoarele adrese:

Proiecte complexe de reintegrare a cercetatorilor:

http://www.cncsis.ro/PN2_res_umana_rc.php

Proiecte de cercetare pentru stimularea revenirii in tara a cercetatorilor:

http://www.cncsis.ro/PN2_res_umana_rp.php

No hay comentarios: