miércoles, 14 de mayo de 2008

Precizari din partea Ambasadei Romaniei la Madrid cu privire la aparitia unor afise cu caracter xenofob la adresa romanilor in localitatea Alcudia

În legatură cu ştirea publicată sâmbătă, 10 mai 2008 de către presa locală şi regională spaniolă din Mallorca privind apariţia unor afişe cu caracter xenofob în faţa şi interiorul unui magazin de produse informatice din localitatea Alcudia din Mallorca, Insulele Baleare, Ambasada României la Madrid face următoarele precizări:

Imediat ce a luat cunoştinţă de existenţa respectivului anunţ, Ambasada a iniţiat o serie de demersuri oficiale pe lângă autorităţile spaniole, pentru a primi clarificări în acest caz şi pentru a determina ce sancţiuni sunt avute în vedere. Demersurile i-au vizat pe reprezentanţii autorităţilor locale, regionale şi centrale din Spania, respectiv Primaria din Alcudia, ministrul regional pentru afaceri sociale, promovare şi imigraţie al guvernului autonom din Insulele Baleare, delegatul Guvernului (similar funcţiei prefectului) din Insulele Baleare.

Ambasada a sesizat oficial si Ministerul Afacerilor Externe si al Cooperarii, solicitand clarificari asupra masurilor ce se au in vedere pentru sanctionarea actului de discriminare din Alcudia.

In cursul diminetii de luni 12 mai, un consilier al ambasadei a avut o convorbire telefonica cu primarul din Alcudia, Miquel Ferrer, care a precizat ca afisele au fost retrase imediat ce autoritatile au fost sesizate, iar Garda Civila a demarat cercetari judiciare. Din primele informatii, rezulta ca fapta se poate incadra ca infractiune de xenofobie, sanctionata de Codul Penal Spaniol.

Atat primarul Miquel Ferrer, cat si alti oficiali spanioli, au subliniat ca este vorba de gestul izolat al unei persoane, neputandu-se generaliza acest fapt reprobabil la modul in care majoritatea spaniolilor se raporteaza la comunitatea romaneasca. Conform primarului, in Alcudia nu s-au inregistrat, pana acum, probleme deosebite intre spanioli si romani.

Ambasada mentine acest caz in atentie. In paralel cu demersurile pe langa autoritatile spaniole, a fost solicitata consultanta juridica pentru a determina posibilitati de actiune complementare masurilor luate de oficialitatile spaniole.

In perioada urmatoare, Consulul general al Romaniei la Barcelona se va deplasa in Insulele Baleare pentru a discuta cu autoritatile locale despre posibilitatile de colaborare bilaterale si masurile de sprijinire a integrarii romanilor in societatea locala.


* alte informatii de interes cultural gasiti la: http://geluvlasin.blogspot.com sau la: http://istoriamuzicii.blogspot.com sau la: http://reteaualiterara.ning.com

No hay comentarios: