miércoles, 23 de febrero de 2011

Biserica maramureseana pentru romanii din Guadalajara

Romanii ortodocsi din Guadalajara, vor avea in scurt timp un lacas de inchinaciune propriu, piatra de temelie a acestuia urmand sa fie pusa duminica, 27 februarie, de catre Preasfintitul Timotei, Episcopul romanilor din Spania si Portugalia, chiar cu o zi inainte de hramul parohiei, 'Sfantul Ioan Casian', praznuit de Biserica noastra pe 28 februarie, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica.

Preasfintitul Timotei, Episcopul ortodox roman al Spaniei si Portugaliei, a declarat ca in Guadalajara, parohia cu hramul Sfantului Ioan Casian a primit anul trecut in concesiune din partea primariei din localitate un teren de 6.000 de metri patrati pe care se vor construi biserica parohiala si un asezamant social. Parintele paroh Emilian Geabana a lucrat foarte mult si in tara, el activand in Constanta in domeniul asistentei sociale. Va fi o biserica traditionala maramureseana adusa din Maramures.

In Guadalajara exista o comunitate de aproximativ 5.000 de romani, majoritatea acestora provenind din nordul tarii, din Maramures si Bistrita. Prin constructia acestei biserici se doreste o reimprospatare a vietii duhovnicesti din Guadalajara si totodata un surplus al arhitecturii acestei zone, deoarece biserica va deveni si un centru de atractie turistica si de promovare a culturii si credintei ortodoxe in Spania. In prezent, parohia functioneaza in spatiul acordat de catolici intr-un centru social.

Proiectul este unul ambitios, planurile nelimitandu-se doar la lacasul ortodox, ci la un intreg complex de care se va bucura intreaga comunitate, cuprinzand scoala parohiala, sali pentru expozitii si conferinte.

Parohia Guadalajara este arondata Protopopiatului Madrid si a fost infiintata la 19 octombrie 2008, moment in care a primit hramul Sfantului Cuvios Ioan Casian si a fost hirotonit preot teologul constantean Emilian Geabana.
sursa: Romanian Global News

No hay comentarios: