domingo, 20 de febrero de 2011

Ghid pentru muncitorul roman in Spania

De la data de 1 ianuarie 2009 in Spania au fost ridicate restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani, ceea ce inseamna ca, in conformitate cu principiul egalitatii de tratament, acestia au dreptul de a obtine un loc de munca in orice domeniu, ca angajati, sau pe cont propriu, in conditii egale cu cetatenii spanioli.
· În baza directivei privind drepturile de şedere ale cetăţenilor din UE (Directiva 2004/38/CE), lucrătorii migranţi sunt obligaţi să se înregistreze la autorităţile competente, in functie de durata contractului de munca:

a) în cazul în care lucratorul vine cu un contract de munca pentru o perioada de mai puţin de trei luni, nu sunt necesare nici un fel de formalităţi de şedere; este suficient să deţina pasaportul sau, după caz, documentul de identitate in vigoare, in care sa figureze nationalitatea;

b) pentru o perioadă de sedere pe teritoriul spaniol de mai mult de trei luni, aveti obligatia să solicitaţi personal înregistrarea in Registrul Central al Cetăţenilor Străini/ Registro Central de Extranjeros, la Oficiul pentru Cetăţenii Străini/ Oficina de Extranjeros (în lipsa acestuia, la Comisariatul Provincial de Poliţie/ Comisaría Provincial de Policía) din provincia unde doriţi să rămâneţi sau să locuiţi (www.mir.es). Pentru obtinerea certificatului trebuie plătită taxa de eliberare, a cărei valoare este egală cu cea plătită de cetăţenii spanioli pentru obţinerea sau schimbarea documentului de identitate. In certificatul eliberat vor figura numele, nationalitatea, domiciliul si numarul de identitate (NIE) in baza caruia se va putea cotiza si pentru asigurarile sociale.

OBSERVATIE: dacă nu îndepliniţi aceste formalităţi, vi se pot aplica sancţiuni proporţionale şi nediscriminatorii. Este important de ştiut că, in cazul in care nu obtineti pe loc certificatul de cetatean european, puteţi începe să lucraţi înainte de a fi in posesia acestuia, eventual prezentand angajatorului numarul de inregistrare a cererii dumneavoastra.

· Pentru a beneficia de anumite drepturi, cum ar fi cardul sanitar spaniol, medic de familie, servicii medicale si farmaceutice in aceleasi conditii ca si cetatenii spanioli, lucratorul trebuie sa isi acrediteze rezidenta in Spania la primaria de care apartine, prin inscrierea in Registrul Municipal (“empadronamiento”).

· În cazul în care contractul de muncă depăşeşte 180 de zile, se poate efectua un control medical care va dovedi dacă lucratorul este apt din punct de vedere fizic si psihic să desfăşoare activitatea specifică postului.

· Pentru a exercita anumite profesii vi se poate cere recunoasterea sau omologarea studiilor absolvite in Romania, responsabilitate care revine Ministerului spaniol al Educaţiei.

Un caz special il reprezinta recunoaşterea studiilor de asistent medical generalist (si a altor studii in domeniul medical), pentru care este necesară obţinerea unui certificat emis de Ministerul Sanatatii din Romania, certificat care permite recunoasterea studiilor de asistent medical generalist in statele membre ale Uniunii Europene. Conditiile pentru obtinerea acestuia pot fi gasite la urmatoarea adresa: http://www.ms.ro/pagina.php?id=139.

· Raportul de muncă angajat–angajator este reglementat în Spania prin Constituţie, Codul Civil, Codul Muncii( Estatuto de los trabajadores) si contractele colective de muncă. Contractele se încheie pe durata nedeterminata sau determinata, cu norma intreaga sau timp partial de lucru. Pot fi încheiate în forma scrisa sau verbala (exp.angajatilor in gospodarii/”empleados de hogar”).

· În Spania există diferite convenţii colective de muncă în funcţie de zonele geografice şi de activităţi. Din acest motiv, nu întotdeauna condiţiile de muncă ale lucrătorilor din provincii diferite sunt aceleaşi.

· Salariul acordat angajatului nu poate fi mai mic decât salariul minim interprofesional stabilit de Guvern pentru anul în curs pentru munca pe timp complet. În anul 2010, valoarea acestuia a fost stabilita la 633,30 euro pe lună.

· Inainte de începerea activităţii lucrative, angajatorul trebuie să înscrie angajatul ca salariat al său la sistemul de securitate socială spaniol (Seguridad Social: www.seg-social.es), pentru ca ulterior acesta sa poata beneficia corespunzator de drepturi in caz de somaj, boala, accidente, maternitate, pensie, invaliditate, prestatii pentru deces si urmasi.

· Sistemul de securitate sociala spaniol cuprinde sistemul general (regimen general), aplicabil majoritatii categoriilor de lucratori si sistemele speciale (regimenes especiales) pentru lucratori in sistemul agrar, lucratori independenti, personal casnic, navigatori si mineri.

· Pentru a beneficia de prestatiile pentru somaj un lucrator trebuie sa cotizeze la sistemul de securitate sociala cel putin 360 zile in ultimii 6 ani si sa nu se gaseasca in vreunul din cazurile de incompatibilitate stabilite prin lege, pentru aceasta perioada minima de cotizare avand dreptul la plata prestatiilor timp de 4 luni. Perioada maxima de plata a prestatiei pentru somaj este de 24 luni.

Pentru obtinerea prestatiei pentru somaj lucratorul trebuie sa se adreseze Serviciului Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM: www.inem.es), sau filialei regionale a acesteia, atunci cand relatia de munca s-a incheiat (exceptie cazul de demisie).

· In cazul parasirii teritoriului spaniol, pentru a primi in continuare ajutorul de somaj la care are dreptul in Spania, lucratorul trebuie sa anunte Serviciul Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM) inaintea plecarii si apoi, in termen de 7 zile, sa contacteze agentia de ocupare din tara in care se deplaseaza (in Romania, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca – ANOFM: www.anofm.ro). Conform regulilor europene, in tara de destinatie va beneficia de prestatiile de somaj oferite de statul spaniol timp de maxim 3 luni, pe durata carora sa isi caute activ un loc de munca.

· Lucratorii care isi inceteaza activitatea profesionala si indeplinesc cerintele prevazute de lege pot beneficia de pensionare partiala, anticipata sau pentru limita de varsta (65 ani). Pentru a avea drept la plata pensiei, persoana trebuie sa fi contribuit cel putin 15 ani, dintre care macar ultimii 2 sa fie cuprinsi in perioada de 15 ani dinaintea datei pensionarii. Pentru a primi o pensie integrala un lucrator trebuie sa fi platit contributii pentru pensie 35 de ani.

· In vederea stabilirii perioadelor in care un lucrator beneficiaza de dreptul la prestatii contributive, acesta beneficiaza de aplicarea principiului totalizarii drepturilor obtinute in alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiul Economic European in care a cotizat pentru securitatea sociala, fiecare tara acordand lucratorului suma la care are dreptul tinand cont de cotizatiile realizate pe teritoriul sau.

· Si membrii familiei lucratorului au obligatia de a se inscrie in Registrul Central al Cetatenilor Straini.

· Pentru copiii care il insotesc, lucratorul poate beneficia de alocatia acordata in Romania, sau, in cazul in care venitul pe familie este mai mic decat cuantumul stabilit de legea spaniola (aproximativ 11 000 euro), poate solicita prestatia pentru intretinerea copilului, a carei valoare este de 125 euro trimestrial pentru copiii sub 3 ani si de 24, 25 euro pe luna pentru copiii cu varsta peste 3 ani. Statul spaniol nu ofera alocatie pentru copii.

· Copiii lucrătorului au dreptul la educaţie în Spania în aceleaşi condiţii ca şi copiii cetatenilor spanioli. Aceştia vor beneficia, de exemplu, de dreptul la tratament egal privind acordarea burselor de studiu. Învăţământul este, ca şi în România, obligatoriu şi gratuit. Pana in clasa a noua, pentru inscrierea la scoala nu este nevoie de acte traduse si legalizate care sa ateste situatia scolara, repartizarea fiind facuta doar in functie de varsta copilului si de domiciliu.

· Pentru obtinerea in Spania a anumitor drepturi se aplica principiul exportului de prestatii, conform caruia lucratorul poate beneficia in Spania de anumite prestatii la care are dreptul in Romania, ceea ce face necesara corespondenta intre institutiile omologe din cele doua state, pentru recunoasterea si stabilirea acestora.

· In acest caz este nevoie de formularele europene prin intermediul carora institutia spaniola va obtine toate informatiile necesare pentru a determina si atesta drepturile la prestatii. Inainte de a pleca, lucratorul trebuie sa ceara institutiilor competente sa ii furnizeze formularele potrivite.

Acestea sunt principalele formulare :

- seria E 100 pentru detasari in strainatate si drepturi la prestatii de sanatate si de maternitate, si sunt eliberate de Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in functie de continut;

- seria E 200 pentru calculul si plata pensiilor, pe care le elibereaza Casele Judetene de pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CJPAS);

- seria E 300 pentru dreptul la prestatii de somaj, care sunt eliberate de Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) ;

- seria E 400 pentru diverse prestatii familiale, acestea fiind eliberate, in functie de continut, de Agentiile teritoriale pentru prestatii sociale, Serviciile de evidenta a persoanelor din cadrul primariilor, unitatile scolare unde invata copiii lucratorului, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Judeteana .

· Daca lucratorul nu a cerut formulare potrivite inainte de a pleca, dreptul la prestatii poate fi cerut si direct din Spania de catre lucrator sau imputernicit. De asemenea, institutia din Spania are posibilitatea sa comunice direct cu institutia competenta din Romania pentru a obtine informatiile de care are nevoie, furnizate prin formulare. Acest lucru ar putea, totusi, sa intarzie considerabil solutionarea cazului.

· Institutiile competente din Spania in raport cu formularele E sunt: pentru majoritatea categoriilor de formulare, Institutul National de Securitate Sociala (INSS) prin reteaua sa de centre de atentie si informatii pentru cetateni (CAISS), iar pentru seria de formulare E 300 organismul competent este Serviciul Statal de Ocupare (INEM) prin reteaua sa de agentii de ocupare.

· Atunci cand se prezinta unei institutii spaniole un formular in limba romana, aceasta poate sa-l compare cu unul redactat in limba spaniola, continutul formularului fiind lesne de inteles. Datorita continutului explicit, problemele lingvistice nu ar trebui sa constituie un obstacol pentru valorizarea drepturile de securitate sociala.

NOTA: Pentru obtinerea de informatii suplimentare pot fi consultate site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (www.mmuncii.ro), al Ministerului Muncii si Imigratiei Spaniol (www.mtin.es) si portalul EURES al mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca (www.europa.eu/eures).

In cazul apariţiei unor conflicte de muncă cetăţenii români se pot adresa urmatoarelor institutii:

- Inspectia Muncii si Securitatii Sociale spaniola (Inspeccion de Trabajo y Seguridad Social), sediul central sau directiile teritoriale si provinciale.
Sediul Central: Calle Agustin de Bethancourt, 4, 28003 – Madrid
Tel: 0034 91 363 00 00 / Fax: 0034 91 363 0678
E- mail: webitss@mtin.es / http: www.mtin.es

- Ministerul de Interne-Directia Generala de Politie (Ministerio del Interior-Direccion de la Policia y de la Guardia Civil)
Adresa: Avda Pio XII 50-E 28016, Madrid
Tel.: (91) 302-41-91; http://www.mir.es / www.policia.es

- Filiala sindicatului la care este afiliat, ai caror juristi si avocati il pot consilia si ii pot inclusiv apara interesele (Union General de los Trabajadores – UGT: www.ugt.es / Comisiones Obreras – CCOO: www.madridsindical.es).

- Tribunalul nationalwww.poderjudicial.es

-In Romania: Direcţia Medierea Muncii, din cadrul ANOFM
Tel: 004 021 303 98 32
Fax: 004 021 311 07 38
E-mail: dmm@anofm.ro
www.muncainstrainatate.anofm.ro

Despre aceste demersuri este indicat sa fie informat si biroul de munca din cadrul Ambasadei de la Madrid.

In cadrul Ambasadei Romaniei in Spania isi desfasoara activitatea doi atasati pe probleme de munca si sociale. Datele de contact ale acestora sunt:

- Cristina FLOREA: e-mail - cristina.florea@embajadaderumania.es
- Mihaela IOANOVICI: e-mail - mihaela.ioanovici@embajadaderumania.es
Tel. contact: 0034 913 591 576

ATENTIE: munca ilegala constituie infractiune si are consecinte atat pentru angajat, cat si pentru angajator!

Alte informatii utile:

Persoanele care nu sunt salariate, independente (autonomi), sau titulare ale unei pensii de batranete, nici membri de familie ai unei persoane care face parte dintr-una din categoriile mentionate, nu sunt protejate de dispozitiile comunitare in domeniul securitatii sociale, deci nu pot beneficia de asistenta sanitara gratuita acordata in Spania decat daca prezinta o adeverinta privind lipsa veniturilor in Romania, obtinuta de la administratia financiara din Romania si o adeverinta de la Casa de Asigurari de Sanatate privind lipsa unei asigurari de sanatate in Romania. In anumite cazuri o asigurare privata le poate asigura o anumita protectie.

Este important ca la plecarea din tara, daca nu au deja un contract de munca asigurat, cetatenii si membrii de familie ai acestora sa solicite cardul european de asigurare de sanatate, care le poate asigura asistenta sanitara pana in momentul angajarii in Spania si al cotizarii la sistemul spaniol de securitate sociala.

  • O problema inca nerezolvata: deciziile privind procentul (gradul) de invaliditate sunt luate conform legislatiei nationale, de catre institutiile nationale ale fiecarui stat, existand diferente considerabile intre criteriile de stabilire a procentului (gradului) de invaliditate, definite in legislatiile nationale. Dispozitiile comunitare nu armonizeaza sistemele nationale de securitate sociala, ci se multumesc sa le coordoneze.
  • Rezidenta legala, necesara pentru a beneficia de anumite drepturi (cum ar fi prestatia de 2500 euro acordata mamei la nasterea unui copil dupa doi ani de sedere permanenta in Spania), presupune inscrierea in Registrul Central al Cetăţenilor Străini, nu doar consemnarea domiciliului in Registrul Municipal.
  • In cadrul prestatiilor de securitate sociala nu sunt incluse si cheltuieli pe care le-ar presupune repatrierea corpului neinsufletit in caz de deces, pentru aceasta fiind necesara o asigurare suplimentara.
sursa: Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei

No hay comentarios: