miércoles, 2 de febrero de 2011

Marian Tutilescu: România a încheiat pozitiv procesul de evaluare tehnică pentru aderarea la spaţiul Schengen

Bucureşti, 29 ian /Agerpres/ - Odată cu adoptarea raportului României pe SIS/SIRENE ţara noastră a încheiat procesul de evaluare tehnică, a declarat joi şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Marian Tutilescu.

"Franţa a ridicat rezerva de examinare a raportului României pe SIS/SIRENE, iar raportul a fost adoptat în reuniunea grupului de lucru Sch-EVAL de astăzi. În acest moment, România încheie procesul de evaluare tehnică prin aprobarea tuturor celor opt rapoarte de evaluare (având în vedere că am avut un raport de reevaluare pe frontierele aeriene)", a explicat, pentru Agerpres, şeful Departamentului Schengen.

Raportul de evaluare al României în domeniul Sistemului Informatic Schengen/SIRENE a fost aprobat, joi, în cadrul reuniunii grupului de lucru Evaluare Schengen, de la Bruxelles.

Raportul este unul pozitiv, subliniază faptul că România corespunde în totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE şi a fost acceptat de statele membre, inclusiv de reprezentantul francez în cadrul grupului Sch-EVAL, care anterior solicitase un timp suplimentar pentru studierea raportului.

Adoptarea acestui raport încheie parcursul tehnic al României de aderare la Spaţiul Schengen. România a parcurs, în perioada 2009-2010, şapte misiuni de evaluare în domeniile cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene şi frontiere terestre. Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfăşurate pe parcursul anilor 2009-2010 au fost aprobate succesiv în cadrul grupului de lucru Evaluare Schengen.

Ultima misiune de evaluare, cea în domeniul Sistemului Informatic Schengen/SIRENE, a avut ca obiectiv verificarea modului în care sunt îndeplinite criteriile şi standardele Schengen în implementarea acestui sistem în România de către structurile cu competenţe în domeniu.

sursa: Site-ul Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei

No hay comentarios: