lunes, 21 de febrero de 2011

O nouă întâlnire a Grupului de Dialog. Comunicat din partea Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei

Joi, 17 februarie 2011, Grupul de Dialog la care participă exponenţi ai comunităţii româneşti din Spania s-a reunit din nou la sediul Ambasadei de la Madrid, la invitaţia colectivului diplomatic.

Cu această ocazie, ambasadorul a prezentat o retrospectivă a activităţii misiunii diplomatice în anul 2010 şi a exemplelor de cooperare cu mediul asociativ. S-au făcut referiri la acţiunile realizate în contextul preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, în primul semestru, cat şi la momentele relevante ale dialogului politico-diplomatic bilateral. Pe lângă întâlnirile la vârf ale şefilor diplomaţiilor române şi spaniole, s-au evocat şi alte reuniuni sectoriale din domeniul militar, al justiţiei, muncii şi afacerilor sociale, agriculturii, precum şi contactele între comisiile parlamentare. În privinţa relaţionării cu Organizaţia Mondiala a Turismului, s-a amintit alegerea Romaniei în calitate de vicepreşedinte a Consiliului Executiv al acestei organizaţii.

S-a discutat de asemenea, despre relaţiile economice bilaterale, subliniindu-se revirimentul industriei exportatoare româneşti, care a reuşit să plaseze pe piaţa spaniolă bunuri a căror valoare totala a depăşit un miliard de euro, în creştere cu 40%, faţă de 2009. Importurile au crescut mai puţin decât exporturile (cu 25%), astfel ca în 2010 volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Spania a crescut cu 30%, pana la un nivel record de aproape 2 miliarde de euro. Ca urmare, soldul balanţei comerciale a fost în 2010 de peste trei ori mai mare decât în 2009 (de aproape 200 de milioane de euro). Principalele produse exportate de România au fost: vehicule şi echipamente de transport, maşini şi echipamente electrice, produse din materiale plastice şi cauciuc, produse chimice, textile, produse agricole. În prezent sunt peste 4000 de societăţi cu participare de capital spaniol în valoare totală de aproape 1 miliard de euro. Se evidenţiază o creştere de peste 3 ori a volumului investiţiilor de capital spaniol în ultimii 3 ani, în comparaţie cu volumul de investiţii de capital cumulat în perioada 1991 – 2007.

Un subiect care a suscitat mult interes a fost legat de profilul comunităţii româneşti din Spania, care însuma la finalul lui 2010, apx 830 000 de romani, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Dintre aceştia, cca 437 000 sunt bărbaţi şi 393 000 femei). Se estimează ca cifra minorilor cu vârste între 0-15 ani este în jur de 122 000. Grupul de vârsta cel mai numeros este al romanilor cuprinşi între 16-44 ani, cu cca 575 000 de persoane.

Conform aceloraşi statistici, romanii reprezintă cea mai numeroasa comunitate de străini din Spania, fiind urmată de cea a marocanilor, cu cca 747 000 persoane. Între cetăţenii comunitari, românii sunt urmaţi de britanici (apx 387 000) si de germani (cca 195 000). Românii au fost şi comunitatea cu cea mai mare creştere în 2010, cu aproape 31 000 mai multe persoane, faţă de anul 2009.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică, concentrările cele mai mari de români sunt cele din Comunitatea Madrid, peste un sfert din numărul total (cca 218 000), Comunitatea Valenciană (cca 137 500), Catalonia (cca 96 500), Castilla - La Mancha (cca 94 000), Andaluzia (cca 88 000) şi Aragon (cca 63 000). În aceste regiuni se concentrează circa 80% din populaţia românească din Spania.

Statisticile aferente lunii ianuarie indică un număr de cca 290 000 de persoane afiliate la Sistemul de Securitate Sociala şi cca 95 000, înregistraţi în căutarea unui loc de munca. Cei mai mulţi şomeri români înregistraţi sunt în Comunitatea Madrid şi în Comunitatea Valenciană.

În legătura cu interesul pentru alegerile municipale din mai 2011, statisticile indică faptul ca foarte puţin peste 100 000 români au făcut demersurile pentru înscriere în Registrul Electoral, cu o rata de interes de cca 15% din populaţia română cu drept de vot. Numărul electorilor români este în creştere în raport cu alegerile municipale din 2007 şi cu cele europene din 2009.
Proiectul cursurilor de limba romana se derulează în acest an şcolar în şapte comunităţi autonome (Madrid, Castilla-La Mancha, Catalonia, Aragon, Comunitatea Valenciană, Andaluzia, La Rioja), cu 36 profesori selectaţi de Institutul Limbii Romane care predau in 177 de scoli, unui număr de 3457 de elevi.

Grupul de Dialog a abordat de asemenea stadiul procesului de aderare la Schengen şi în context poziţionarea guvernului spaniol în legătura cu obiectivele României. Totodată, ambasada a informat despre activităţile circumscrise Anului European al Voluntariatului.
O altă temă dezbătută pe larg în acest format de dialog a fost activitatea consulară şi posibilităţile de cooperare între asociaţii, ONG-uri sau biserici şi consulatele din Spania. În acest context, s-a evidenţiat necesitatea creşterii personalului alocat Secţiei Consulare de la Madrid, dar şi a continuării programelor precum “consulatul itinerant”, a sesiunilor de informare organizate în colaborare cu mediul asociativ şi a cooperării în gestionarea situaţiilor deosebite.
Participanţii la reuniune au convenit ca pentru o mai mare eficacitate a Grupului de Dialog, să organizeze reuniuni pregătitoare ale asociaţiilor, scopul urmărit fiind şi un mai mare grad de coerenta şi unitate în rândul mediului asociativ din Spania.

Reamintim că acest Grup de Dialog s-a constituit ca o structură informală, deschisă, la care participă acele persoane care doresc să contribuie la promovarea intereselor românilor din Spania.

No hay comentarios: