miércoles, 2 de febrero de 2011

România doreşte adoptarea Strategiei UE pentru Dunăre la Consiliul European din iunie

Bruxelles, 31 ian /Agerpres/ - România doreşte ca la Consiliul European din luna iunie să fie adoptată Strategia UE pentru regiunea Dunării, a declarat luni ministrul român de externe Teodor Baconschi la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG) de la Bruxelles.

"Avem disponibilitatea de a ne coordona cu partenerii din Austria, Ungaria şi Bulgaria pe trei arii prioritare - navigaţia pe apele interioare, managementul riscurilor şi cultură/turism", a spus oficialul român.

Pe lângă cele aproape 100 de miliarde de euro care vor fi alocate unor proiecte în domeniile infrastructurii, mediului, dezvoltării regionale şi cooperării transfrontaliere, această strategie europeană propune şi un model inedit de cooperare între statele din regiunea dunăreană, fie că este vorba de state membre ale UE sau din afara acesteia.

Adoptarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării figurează printre priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului UE, care se încheie la 30 iunie.

Strategia UE pentru regiunea Dunării este o strategie internă a Uniunii Europene la care sunt invitate să participe şi statele terţe riverane şi ea respectă principiile aplicate şi în cazul Strategiei UE pentru regiunea Mării Baltice.

Cele patru domenii (piloni) propuse de Comisia Europeană şi pe care se va concentra Strategia sunt conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţia mediului şi a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, piaţa internă) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

Comisia Europeană a organizat consultarea publică pe parcursul căreia au fost organizate, în toate statele riverane, conferinţe, seminarii şi mese rotunde. Rezultatul acestor consultări îl reprezintă elaborarea de către Comisia Europeană şi prezentarea, în parteneriat cu statele riverane, a unei comunicări pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunării, precum şi a unui plan de acţiune.

Acesta va cuprinde analiza detaliată a situaţiei actuale şi va propune linii de acţiuni exemplificate prin tipuri de proiecte care vor fi implementate pe termen scurt/mediu sau lung. Executivul UE va monitoriza îndeplinirea obiectivelor planului de acţiune, care va fi actualizat periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei economice şi a trendurilor sociale din regiune.

Sursa: Site-ul Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei

No hay comentarios: